Honolulu

Hawaii fővárosának két fontos része van: Honolulu belvárosának történelmi és üzleti negyede, valamint a tőle 3 mérföldre eső Waikiki tengerpartja. A belváros szerepe először a 19. században nőtt meg fontos kereskedelmi kikötője révén, ma pedig égbe szökő felhőkarcolók, királyi palota, japán szentélyek, missziós házak egyaránt megtalálhatók itt. 

Az Iolain Palace a belvárosi Capitol District uralkodó épülete, melyet 1882-ben fejeztek be. Az USA egyetlen királyi palotáját David Kalakaua tervezte, és természetesen ő volt első lakója is. A Kawaiahao Church koralltömbökből épült templomot 1842-ben készítették el, abban az időben, amikor az amerikai misszionáriusok sok helybeli lakost a keresztény hitre térítettek. Hawaii uralkodói nagyrészt itt keresztelkedtek meg, házasodtak és lettek megkoronázva. A sziget legtiszteltebb királyának, aki 1795-től 1829-ig uralkodott, emelt szobor Hawaii egyik leghíresebb látnivalója. 

Chinatown bejáratát két márványoroszlán őrzi. Beljebb lépve egy szabadtéri piacra, az árusok, az étkezdék és a gyógynövényboltok egzotikus világába érkezünk. Az első kínaiak kereskedőhajón érkeztek Hawaiira az 1700-as években, nagyobb számban csak 1850 körül vándoroltak be, hogy a cukornád-ültetvényeken dolgozzanak. A negyed érdekes épületei közé tartozik a Hawai'i Theatre, Hawaii legrégebbi japán shinto szentélye.