New Orleans

 

Louisiana állam fővárosát 1718-ban a franciák alapították, ezzel az egyik legrégebbi település az Egyesült Államokban. New Orleans a korai USA harmadik legnagyobb városa és a rabszolga-kereskedelem legfőbb központja volt, ahová óriási mennyiségű árú érkezett a világ minden részéről. A városba a 19. század fordulóján nagyszámú haiti menekült érkezett, akik a francia anyanyelvük mellett hozták magukkal kultúrájukat, konyhájukat és életszemléletüket is. A kiterjedt Francia negyed adja a város éltető magját, itt minden a táncról, zenéről, ételekről, az élet élvezetéről szól.

 

A város legynyüzsgőbb része a már említett Francia negyed, ahol bepillantást nyerhetünk a kreol stílusú házak, a forgalmas bárok és a helyi specialitásokat kínáló piacok világába. Végigsétálhatunk a legendás Bourbon Street-en mely bárjairól, koktéljairól, a gyakran tömeget alkotó kiváncsi utazókról híres. Itt mindenki eszik, iszik, jazz, soul, blues, r&b vagy éppen funky koncertekre jár, de vannak, akik az utcán is táncra perdülnek egy-egy utcai banda muzsikájának hatására. Gyakoriak a különböző színes felvonulások, fesztiválok, mint a Mardi Gras, vagy a New Orleans Jazz & Heritage Festival. A Royal Street már egészen más hangulatú, itt gyakran francia eredetű tárgyakkal zsúfolt régiségboltok sorakoznak. A gyarmati időben ez volt a város pénzügyi központja és legdivatosabb helye, ma pedig kétségtelenül a Francia negyed legvonzóbb utcája.

 

Ha vásárolni szeretnénk, a Riverwalk Marketplace talán a legideálisabb helyszín a kikapcsolódásra. Ebben a hatalmas folyóparti üzletközpontban több, mint 140 üzlet működik, ahol a felső szinten az étkezés örömeinek szentelhetünk, a földszinti Kreol ínyencségek boltjában pedig akár egy kétórás főzőtanfolyamon is részt vehetünk. A sokféle vásárlási lehetőségen kívül va egy sétaút is a Mississippi folyó mellett, nagyszerű kilátás nyílik róla a folyóra és a város vízi forgalmára.