Yellowstone Nemzeti Park Kalauz

 

Természetjárók számára egyszerűen nem létezik nagyobb játszótér a kontinensen, mint a Yellowstone Nemzeti Park. A terület első telepesei még mosásra is használták a terület forróvizes medencéit és az időről-időre kilövellő gejzíreket: a kamrákba dobott piszkos ruhákat patyolat tisztán lőtték ki a forró vízzel együtt. Következzenek a Yellowstone legkézenfekvőbb látnivalói, melyek remek kiindulási alapot nyújtanak minden utazó számára.

 

Yellowstone Canyon - A kanyon

 

A Grand Canyon of the Yellowstone-nak is nevezett kanyon 39 kilométer hosszan fut keresztül a parkon az ikonikus Yellowstone Falls vízeséseitől indulva. A 240-300 méter mély kanyont peremein fantasztikus panorámát nyújtó kilátópontok és változatos túraútvonalak találhatók. 

 

Yellowstone Lake - A tó

 

A Yellowstone-tó Észak-Amerika legnagyobb édesvízű tava 2000 méteres magasság felett. A nyári hónapokban remek lehetőséget nyújt horgászásra, kajakozásra, madár- vagy csillaglesre a hűs partokon. Úszással is próbálkozhatunk, de készüljünk fel, hogy fagyos élményben lesz részünk.

 

Túrázás

 

A Nemzeti Park 1500 kilométer túraútvonalával, táborhelyeivel igazi túraparadicsom. Autóval be tudunk menni a park területére, szálláshelyek, látogatóközpontok állnak rendelkezésünkre. Ha nem merészkedünk messze a lakott területektől, táborhelyek állnak rendelkezésünkre. Ha többnapos túrát tervezünk, előre engedélyt kell kérnünk. A park területén több meghódítható 3000 méternél magasabb csúcsot találunk. 

Minél több időt töltünk az utaktól távol a parkban, annál valószínűbb, hogy farkasokkal vagy medvével találkozunk. Indulás előtt kérjünk a látogatóközpontokban tájékozatást a teendőkről, hogy ne érjen minket felkészületlenül a dolog. 

Ha tudjuk, hogy hidrotermikus területen túrázunk, ne hagyjuk el az ösvényeket, hiszen egy vékony kéreg alatt bárhol forró iszap vagy víz rejtőzhet.  

 

Gejzírek

 

A Yellowstone Nemzeti Park látogatóinak nagy kedvencei a gejzírek. A világ leghíresebb és egyben a park legkiszámíthatóbb gejzíre az Old Faithful. Az 1870-es felfedezése óta 140 000 alkalommal tört ki, és attól függően, hogy 2,5 percnél hosszabb vagy rövidebb ideig tart egy kitörés, általában 90 vagy 65 perc telik el a következőig.

Napjainkban a kitöréseket padról, kávézóból, magaslati kilátóból, vagy akár a 110 éves Old Faithful Inn-ből is megtekinthetjük. Ez utóbbi fogadó a világ egyik legnagyobb rönképülete, építészek, hírességek, és ide vetődő egyéb kalandorok szíve csücske.

A Yellowstone Nemzeti Parkban található a Föld összes gejzírjének fele.

 

Bölények

A Nemzeti Parkban 2500-5000 vadon élő bölény él. Az egész világon ez az egyik legjobb megfigyelőhelyük, hiszen a kőkorszak óta ezen a területen élnek. A park bölényei két nagy csoportra oszlanak. Az északi csorda a Lamar-völgyben és a környező fennsíkokon, míg a déli csorda a Hayden-völgy környékén él. Óriási élmény a csorda mozgását figyelni a zöld dombok között. 

A mai Egyesült Államok területén egykor 30-60 millió bölény élt.