Toronto Kalauz

 

 

Torontót minden évben a világ legélhetőbb nagyvárosainak élbolyába választják, nem véletlenül. Építészetével, kulturájával és hangulatával az európaiak számára otthonosabb légkört biztosít amerikai társainál. Induljunk, fedezzük fel együtt Kanada legnagyobb és legizgalmasabb városát!

 

Niagara-vízesés

 

A világ egyik legismertebb természeti jelensége nem mellesleg a legnagyobb vízhozamú vízesés az egész világon. 51 méteres magasságával persze nem a legmagasabb, de hangja, ereje mindenkit elnémít, aki először pillantja meg.

Természetesen egy ilyen horderejű természeti csoda és az ember találkozásából sűrűn születnek vicces és tragikus események, zuhanások, öngyilkosságok, balesetek. A 19. század végén volt olyan kötéltáncos, aki barackoskosarakkal a lábán vagy épp a főnökével a hátán kelt át az ordító szakadék felett, mindig a nézők nagy örömére.

 

 

Distillery District - A régi szeszüzem és környéke

 

A ma 40 történelmi épületet és 10 utcán magában foglaló Distillery District a 19. század második felétől a világ legnagyobb szeszüzemeként működött, a fél világ torontóiak whiskey-jét itta. Egy évszázaddal későbbi dezindisztralizáció azonban üzemünk végnapjait is elhozta.

Szerencsére a város látott fantáziát a nagy kiterjedésű üzemben, és egy nagysikerű revitalizációs projekt keretében felújították: zöld területeket, lakásokat, múzeumokat és kiállítótereket, éttermeket alakítottak ki a pusztuló gyárépületekben. Mind a helyiek, mind a turisták egyik kedvenc helye a városban.

 

St. Lawrence & Kensington Market - A piacok

 

A St. Lawrence és a Kensington 200 éves múlttal rendelkező piacok Torontóban. A St. Lawrence napjainkban is betölti eredeti funkcióját, 2012-ben a világ legjobb élelmiszerpiacának választotta a National Geographic.

A Kensington Market több, mint piac és kirakodóvásár: Torontó egyik legnépszerűbb és valószínűleg legtöbbet fotózott városrésze is. Az ember mindent megtalál itt, ami egy etnikailag sokszínű városrészben szem-szájnak ingere lehet. Napjankban a városrész Toronto kulturális központja is, rengeteg művész költözött ide a növekvő ingatlanárak ellenére.  

Múzeumok

 

Toronto Kanada egyik kulturális fellegvára. A városban 77 múzeum áll a művészetek kedvelőinek rendelkezésére.

Közülük az egyik legismertebb Kanada legnagyobb múzeuma az extrém külsejű Royal Ontario Museum, melyről 2008-ban még metromegállót is elneveztek. Gyűjteményének különlegessségei a százezernél is több különleges fosszília, a dinoszauruszokkal, valamint a dizájn fejlődésével, különösen az art deco-val foglalkozó kiállítások. 

 

Queen Street West

 

A Queen West Toronto legmenőbb városrésze. Az utóbbi két évtizedben a klasszikus forgatókönyvet követve feljlődött: a lakásárak emelkedésével az eredetileg ipari, bevándolók lakta negyedbe beköltöztek  a művészek. Az új betelepülők kávézókat, éttermeket, több mint 300 galériát, butik hoteleket és dizájner üzleteket nyitottak, melyek együttese Toronto új kreatív központját adja. Érdemes a saját szemünkkel is megnézni!

 

Toronto szigetei - Centre Island

 

A szigetek a torontói belváros szerves részét képezik, hiszen parkjaival, játszótereivel és strandjaival kicsik és nagyon kedvelt pihenőövezete ez. Vigyázzunk azonban, a víz még nyáron is - enyhén szólva - hűvös. A sziegetek komppal vagy vízitaxival közelíthetők meg. Ha pedig ott vagyunk, gyalog, bérelt kerékpárral, pedálos autókkal, kajakkal vagy akár vízibiciklivel is kalandozhatunk.

A Centre Island-ről egészen pazar kilátás tárul elénk Toronto belvárosára és a CN Toronyra. 

 

CN Tower - Az  ikonikus torony

 

Toronto 1976-ban átadott ikonikus jelképe 30 éven át volt a világ legmagasabb szabadon álló tornya a maga 553 méteres magasságával. A toronyban forgó étterem és kávézó, és négy kilátószint áll a látogatók rendelkezésére, köztük egy olyannal, ahol vastag üveglapokon 352 métteres mélység felett sétálgathatunk, vagy éppen kúszhatunk, ha úgy kényelmesebb.