Tényleg olyan nagy szám a Grand Canyon?

Amikor az ember először megpillantja a Grand Canyont, annyira megdöbben, hogy percekre csend költözik az elméjébe. Az útikönyvek és millió leírás ugyanis nem hazudik: ez a világ egyik legnagyszerűbb természeti csodája, melyet mindnekinek látnia kell. Azoknak pedig, akik első látásra szerelembe estek, és többet akarnak, aktív tapasztalásra is lehetőségük van.

A rendelkezésünkre álló idő függvényében a kövezkezőket érdemes megtapasztalnunk a Grand Canyonnál:

Északi Perem a Déli helyett

A legtöbb turista a Grand Canyon könnyebben megközelíthető déli peremére, a South Rim-re érkezik. Itt található a kanyonról elnevezett település, a látogatóközpont és innen indul a szervezett túrák jó része is. Májustól októberig azonban megéri Északról közelíteni. Itt nagyobb eséllyel érezhetjük sajátunknak a kanyon monumentalitását, hiszen jóval kevesebb ember zavar bele a képbe. A déli perem minden szolgáltatása itt is elérhető, sőt, lehetőségünk van átkelni a déli peremre, ha van rá időnk és erőnlétünk.

Szívja magába a látványt!

A világ egyik legfontosabb természeti csodája terül el Ön előtt. Zárja ki a külvilágot, és a látvánnyal együtt élvezze azt is, hogy eljutott ide. Ha végzett a meditálással, indulhat az ereszkedés folyó szintjére! A túra, ha nem maradunk lenn valami extrémebbre, a hely adottságainak megfelelően mászással végződik.  

Túra peremen vagy a kanyon aljára

Közelítsünk Északról vagy Délről, a rengeteg kijelölt útvonal vár minket, mindegyik a maga kisebb látnivalójával és gyönyörű kilátásával. Ha nem akarunk mászni, válasszunk a peremtúrák közül, fotózási lehetőségek végtelen sora a jutalmunk.

Általánosságban elmondható, hogy az Északról a folyóhoz ereszkedő ösvények meredekebbek déli társaiknál. Az átkelés a két perem között megoldható egy nap alatt, azonban kitérőkkel, nyáron hűsöléssel, kényelmesebb két nap alatt. Ne feledjuk: ha a kanyonban szereténénk tölteni az éjszakát, engedélyre van szükségünk! 

Extrém(ebb) kalandok

A kanyon mindkét oldalán lehetőségünk van kerékpárbérlésre, szamárháton tett túrára, quadozásra és sziklamászásra. Az életre szóló élményre vágyó adrenalinfüggők raftingolhatnak a meredek sziklafalak között. A fáradalmak kipihenésére mindkét peremen remek szállodák, vendégházak és sátorhelyek állnak rendelkezésünkre. 

Skywalk, vagy mégsem?

A kanyon nyugati peremére épített Skywalk valóban lenyűgöző építmény, rajta sétálni pedig nem mindennapi élmény. Azonban a látogatók tapasztalatai, fogalmazzunk diplomatikusan, vegyesek. A látnivalóhoz vezető rövid buszút és a belépő együtt fejenként 80 USD. Az üzemeltetők saját fotósokat alkalmaznak, ezért nem engednek saját képeket készíteni.

Aki erre fel van készülten úgy dönt, ilyen feltételek mellett is kiáll a szakadék fölé, nem fog csalódni. A többiek pedig talán jobban járnak egy, a kanyon bármelyik peremén tett túrával, vagy egy látogatással a Hoover-gátnál, mely kevesebb mint egy óra autózásra található, Las Vegas irányában.