San Francisco 9 legjobb ingyenes látnivalója

 

San Francisco az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon. Híres hűvös nyári ködeiről, meredek dombjairól, eklektikus stílusáról és néhány jellegzetes épületéről, így például a Golden Gate hídról és az Alcatraz börtönszigetről, melyet több mint másfél millió turista látogat meg évente. 

És habár a város nem egy olcsó úticél, számos olyan látnivalót is tartogat, melyek élvezetéhez nem szükséges a pénztárcánkba nyúlnunk. 

 

Az óceánpart

 

Baker Beach a helyiek és turisták körében igen népszerű partszakasz a Golden Gate közelében. A hullámzás és az erős áramlatok miatt nem biztonságos a fürdőzés, de napozni, piknikezni tökéletes. A Baker Beach északi részén engedélyezett a nudizmus, amit sokan ki is használnak. 

Fürdésre is alkalmas az 5 kilométer hosszúságú Ocean Beach, mely valójában a város nyugati óceánpartja. Az év minden napján kocogók, szörfözők, piknikezők és sárkányeregetők élvezik az óceáni panorámát. Úszni ugyan szabad, de általában csak a legtapasztaltabbak merészkednek néhány méternél beljebb.  

 

Az Ocean Beach-ben végződik az USA egyik leglátogatottabb és legnagyobb közparkja, a Central Parknál 20%-kal nagyobb területű Golden Gate Park. Érdemes ide is kiruccanni strandolás közben hűsölni egyet.

 

A 39-es móló - Pier 39

 

A 39-es móló egy szórakoztató -és bevásárlóközpont a Fisherman's Wharf városrész szélén. A móló és környéke a rengeteg, fiataloknak szóló szórakozási lehetőség és a fókák jelenléte miatt a családok kedvelt célpontja. A móló végén kétszintes körhintát találunk, melyet érdemes megnézni és akár ki is próbálni. 

 

Szabadtéri filmnézés

 

A kellemes nyári és őszi időjárásnak köszönhetően a városban lehetőségünk van a helyiekkel együtt, a szabad ég alatt, óriási kivetítőkön élvezni egy-egy jó filmet. A Bernal Heights Outdoor Cinema a vetítések mellett koncerteket, közönségtalálkozókat és egyéb helyi jelentőségű eseményeket szervez.

A Film Night in the Park rendezvénysorozat keretében pedig minden évben 6 alkalommal rendeznek többezres filmnézést olyan remek hangulatú közterületeken, mint a Union Square, a Washington Square Park és a Dolores Park. Ugyan a turisták részéről ez a veszély nem fenyeget, de a szervezők mindenkit megkérnek, hogy széket azért ne hozzanak magukkal.

 

A híres Golden Gate

 

Filmekből, sorozatokból mindenki számára ismerős az art-deco stílusú ikonikus Golden Gate híd, mely San Francisco városát és a szoros túloldalán lévő Marin megyét köti össze. A hidat szél és földrengésbiztosra építették: az 1989-es rengés a Bay Bridge-dzsel ellentétben meg sem kottyant neki.

Óriási méreteit gyalog vagy kerékpáron rámerészkedve lehet leginkább érzékelni. Az átkelésért a jutalmunk pazar panoráma a kilátóteraszról: a város, az óceán, szeles időben az öblöt pettyező fehér vitorlák örökre az emlékezetünkbe vésődnek. Visszafelé érdemes beugrani egy jól megérdemelt kávéra a híd stílusát hűen tükröző Bridge Caféba.

 

Palace of Fine Arts 


A Palace of Fine Arts épülete eredetileg egy 1915-ös nemzetközi kiállításra készült azért, hogy műalkotásokat állítsanak ki benne. Napjainkban az ámuldozó helyiek és turisták mellett rengetegen keresik fel esküvői fotók készítésének céljából.

Ha szeretünk belemászni egy-egy mókás mozdulat keretében mások képeibe, a Palace of Fine Arts környéke a kedvenc helyünk lesz. 

 

Lombard Street - A világ legkanyargósabb utcája

Filmes autós üldözésekből lehet ismerős a 8 hajtűkanyarral rendelkező, meredek Lombard Street, mely egy közforgalmú út a jellegzetesen San Franciscó-i házakkal tarkított Russian Hill negyedben. Ha időnk engedi, érdemes bejárni a siklómegállókkal sűrűn behálózott városrészt.   

 

Twin Peaks

 

A város kellős közepén találjuk a Twin Peaks ikercsúcsait. És habár 280 méter körüli magasságukkal nem óriások, elhelyezkezdésüknek köszönhetően tökéletes kilátóhelyek: Észak felé 120, míg Dél felé 143 kilométerre is ellátni tiszta időben. Éjjel is sokan keresik fel, hiszen nem csak San Francisco, hanem az egész öböl környékének fényeit látni innen. 

 

Mission District - A végletek városrésze

 

A Mission San Francisco legellentmondásosabb városrésze. Ez a spanyolajkú városrész, előfordul, hogy a bandák az utcán csapnak össze. Ez a művészek városrésze, akik a legmenőbb, legkülönlegesebb kávézókban szövögetik világmegváltó ötleteiket egy pohár hidegen főzött kávé mellett. Ez a legtöbb "úticél" étterem városrésze is, ahová a vendégek akár más városokból is eljönnek egy-egy új fogás kedvéért.

A falnyi, sőt háznyi méretű köztéri festmények és dekorációk alkotói már rég olcsóbb városrészekbe költöztek, alkotásaik azonban még mindig hozzájárulnak a Mission hírnevének öregbítéséhez. 

 

A Ferry Building Marketplace és piac

A helyiek által kedvelt kézműves vásár a több mint száz éve kompvégállomásként üzemelő épületben kapott helyet, több menő étterem és egyéb üzlet mellett. Kedden, csütörtökön és szombaton az épület előtti téren termelői piac várja az érdeklődőket. A Ferry Building a kikötőt és a korábban említett Twin Peaks környékét összekötő Market Street végén tornyosul. Érdemes megtekinteni ezt az 1906-ból származó (!) felvételt a Market Street és a Ferry Building forgatagáról.  

Az öböl több városába is indulnak innen járatok, remek ürügyet teremtve egynapos kirándulások tervezésére.