Mit ne csináljunk New Orleansban

New Orleans kis mérete ellenére az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb úticélja. Az európai, kreol, cajun és amerikai kultúra több évszázados keveredése remek ízeket, csodás építészetet és a környékre jellemző "Carpe Diem" életérzést eredményezett. Az ide utazók kedvenc városrésze a French Quarter, a Francia Negyed, ahol öreg házak, tömött bárok és éttermek között hömpölyög az élet reggeltől reggelig.

A város nyújtotta örömök élvezetéhez a következő javaslatokkal élünk:  

Ne várjunk a hétvégére, hogy a városba látogassunk!

 

Ha egy hirtelen jön elhatározástól vezérelve tervezünk átruccanni New Orleansba, mondjuk Texasból vagy Floridából, nem szükséges a hétvégéig várnunk, hogy a maximumot ki tudjuk hozni a látogatásból. Itt az év minden napján pezseg az élet. Garantáltan találunk élő jazz és blues koncerteteket, színházi vagy revü előadásokat.

A város hivatalos oldalán előre meg tudjuk nézni, hogy egy adott napon milyen programokkal várnak minket.

 

Ne béreljünk autót!

 

New Orleans belvárosa kicsi. A remek hangulatú villamosokkal minden fontos helyszínt könnyedén elérünk, ráadásul így biztosan nem fog korlátozni minket az autó a belvárosi csavargásban és a felhőtlen szórakozásban. A viteldíj egy útra 1,25$, melyet felszállás után tudunk fizetni, amennyiben a pontos összeg rendelkezésünkre áll. Ha előre tudjuk, hogy sokat fogunk utazni, érdemes 1 vagy 3 napos bérletet (Jazzy Pass) váltani, 3 illetve 9 Dollárért. 

 

Ne (csak) a Bourbon Street éttermeibe üljünk be!

 

A Bourbon Street New Orleans Váci utcája és Kazinczy utcája egyben. Rengeteg étterem, kocsma, bár és egyéb szórakozóhely várja a turistákat. És habár sok híres és jó étterem található itt, sok esetben az ár-érték arányuk gyengébb a néhány utcával távolabb találhatókénál. Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy éjjel és hajnalban, mikorra már megfáradtunk kulturális utazásban, itt biztosan fogunk találni nyitva tartó éttermet.

 

Ne töltsük minden időnket a Bourbon Streeten!

 

Az előző pontból egyenesen következik, hogy habár a Bourbon Street annyira kötelező, mint maga a French Quarter, sokan elkövetik a hibát, hogy mást meg sem néznek a városban. Legjobban akkor járunk, ha nyakunkba kapjuk a belvárost, tövig járjuk a lábunkat, százszorosan kihasználjuk a bérleteinket, minden érdekesnek tűnő helyre benézünk és minden érdekesnek tűnő dolgot megkóstolunk. 

 

Ne hagyjuk ki a Magazine Streetet!

 

A Magazine Street egy hosszú, a Mississippi vonalát követő utca tele színes, jellegzetesen New Orleans-i házakkal, egyedi termékeket kínáló ruhaboltokkal, galériákkal és régiségkereskedésekkel. Persze még mindig a turisták által kedvelt French Quarterben járunk, úgyhogy kávézókból, éttermekből és bárokból sincs hiány. Ha amerikai utunkról valami egyedit szeretnénk ajándékba vinni az otthoniaknak, itt keresgéljünk. 

 

Ne felejtsünk el kimenni a Mississippi partjára!

 

A Mississippi az Egyesült Államok legnagyobb folyója a fél országot lefedő vízgyűjtő területtel. New Orleans a folyó deltájában helyezkedik el, részben a tengerszint alatt, ami komoly veszélyforrást jelent. A városon átfolyó Mississippi óriási. 

A Jackson Square-hez közel, a Toulouse Street végén szállhatunk fel a kosztümös filmekből ismert lapátkerekes gőzösre, amelyen menet közben élvezhetjük a folyó és a város látványát, a remek helyi specialitásokat, mindezt élő jazz-zel körítve. 

 

Ne lepődjünk meg, ha fesztiválba botlunk!

 

A 2015-ös évben 46 fesztivált tartanak New Orleansban, ezért szinte lehetetlen olyan időpontban érkezni, amikor nincsen valami nagyszabású rendezvény a városban. A fesztiválok listáját minden évben előre közzéteszik a város honlapján. Ha New Orleansba készülünk, vagy már ott is vagyunk, ne szalasszuk el ezt a remek lehetőséget arra, hogy egy újabb oldaláról ismerhessük meg az amerikai kultúrát. 

 

New Orleans az élet élvezetéről szól, kapcsoljunk ki és rövid időre felejtsük el az otthoni életünket. Ahogy a művelt amerikai mondja, ha tud franciául: 

Saisir le jour!