8 hasznos tanács New York felfedezéséhez

Tömegközlekedés

 

 

Nyugodtan használjuk a remek tömegközlekedési hálózatot a város felfedezéséhez! Metróval garantáltan dugóktól mentesen közlekedhetünk. A város többszáz kilométernyi metróvonalát és több mint 5000 buszát az NYCTA (New York City Transit Authority) üzemelteti. Ennek köszönhető, hogy egy 30 Dolláros kártyával egy hétig minden eszközt igénybe vehetünk. New York City metrótérképét itt tekintheti meg, érdemes.

 

Stresszoldás, ahogy a helyiek csinálják

 

 

Bóklásszunk a Central Parkban!  A város zöld tüdeje szépéségvel és változatosságával minden ide látogatót lenyűgöz. Annyi látnivaló található a parkban, hogy még maguk a New York-iak is képtelenek megunni. Érdemes legalább egy délelőttöt rászánnunk. Itt olvashatja el Central Park kalauzunkat, melyben a legérdekesebb látnivalók bemutatásán kívül remek képeket és térképet is talál. A park középső részének keleti oldalán találjuk a híres Metropolitan Múzeumot.

 

 

Múzeumok

 

 

New York, mint a világ egyik kultúrális fővárosa, természetesen hemzseg a remek múzeumoktól. A Metropolitan az egyik leglátogatottabb közülük, nem véletlenül: óriási terület, változatos kiállítások, lenyűgöző környezet. Ráadás a tetőterasz, ahonnan csodás kilátás terül elénk. A Metropolitanba egy felnőtt jegy 25$-ba kerül, 12 éves kor alatt ingyenes. 

 

Az 1929-ben oktatási céllal alapított Museum of Modern Arts (MoMA) örökös trendteremtő. Változatos kiállítások, workshopok, a legfejlettebb technológia bevonásával. Az ajándékboltban a szuvenírek mellett komolyabb alkotásokra is szert tehetünk. Érdekes adalék, hogy a múzeum webshopot is üzemeltet, mely az apró designer ékszerektől a nagyméretű modern bútorokig rengeteg dolgot árul. Péntekenként 16-20:00 között ingyenes az egyénként 25$-ba kerülő belépés. 16 éves kor alatt ingyenes.

 

 

People watching - Szemlélődés a városi forgatagban 

 

 

New York világ életében olvasztótégely volt.  Közel 9 milliós lakossága mellé közel 56 millió hazai és külföldi turista látogatja meg évente. Érdekes program lehet egy időre csendesen szemlélődni és elmerülni a népek és kultúrák nyújtotta csodás különbözőségben. 

 

A monumentális Grand Central Terminal egykor a világ legnagyobb vasútállomása volt. 44 vágánya két szinten, a föld alatt helyezkedik el és az elővárosok mellett az egész országból futnak be ide vonatok, ezer és ezer siető közlekedővel. 

 

 

A High Line a New York-iak új kedvenc helye a városban, és persze itt is rengeteg a turista, azért nagyobb arányban találkozhatunk Manhattaniekkel, aki számára a mindennapok része, hogy sétálnak egyet a közeli építészeti és design csodán. 

 

 

Ne maradjuk végig Manhattanben: Brooklyn és Harlem felfedezése

 

 

A legérdekesebb dolgok Manhattanen kívül történnek. A mindig zsúfolt és dögunalmas Times Square helyett ruccanjunk át Brooklynba és élvezzük a városrész összehasonlíthatatlan hangulatát!

 

Bohém kávézók, Michelin csillagos éttermek, modern galériák és élőzenés bárok várják a felhőkarcolók árnyékából kimerészkedő látogatókat. Ha az egyedi ruhákat és cipőket kedveljük, a rengeteg designer üzlet miatt vásárlásra is tökéletes.

 

Gasztronómia

 

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincs még egy város a világon, ahol annyi náció és kulútra keveredik, mint New Yorkban. Ennek rendkívül kellemes hozománya, hogy fantasztikus éttermeket, kifőzdéket, street food-osokat találunk szerte a városban. Ne ragadjunk le a pizza-hamburget-steak triumvirátusnál, kóstoljunk, teszteljünk minél többet, és garantáltan új kedvencekre találunk.

 

Egy jó tanács: a filmekből ismert utcai hot-dog árusokat, ha csak nem fenyeget az éhenhalás veszélye, kerüljük el.

 

Staten Island Ferry - A komp

 

A Staten Island-i komp a nap 24 órájában, az év minden napján jár Manhattan déli csücskében található Staten Island Ferry Whitehall és Staten Island között. A manhattani végállomás tömegközlekedéssel könnyedén elérhető, a komp pedig meglepő módon ingyenes. Ehhez jön az a nem elhanyagolható körülmény, hogy a 25 perces utazás alatt mindkét irányban remek kilátás tárul elénk.

 

Érdemes itt megemlítenünk, hogy a Szabadság-szobor limitált látogathatósága miatt - ha csak nem régi vágyunk közelről látni - sok időt, pénzt és bosszúságot takarítunk meg, ha a kompról megtekintve pipáljuk ki listánkon.