5+1 kihagyhatatlan program a földi Paradicsomban

 

 

Hawaiiról mindenkinek a tökéletes strandok, óriási hullámok, és Thomas Magnum jutnak eszébe. Ennél azonban sokkal többet is nyújt: a szigeteken élőben láthatjuk bolygónk formálódását, élvezhetjünk a fantasztikus természeti környezetet buja erdőkben és kopár hegycsúcsokon, vagy megmártózhatunk Honululu nagyvárosi pezsgésében. Egy garantált: unatkozni nem fogunk. 

 

Napali Coast 

 

A Na Pali ("magas szirtek") part Kaua'i, a Hawaii-szigetek legrégebb óta lakott tagjának északnyugati partját alkotja. Nem véletlenül akaítottak itt ki természetvédelmi övezetet: a terület páratlan természeti környezettel és állatvilággal büszkélkedhet. A néhol 1200 méterrel az óceán fölé magasodó szirteken túraútvanalak vezetnek. 

A területet sétahajóval, csónakkal, kajakkal is megközelíthetjük. Ha több éjszakát töltenénk a magas szirtek között, engedély birtokában több kijelölt kempingezőhely közül választhathatunk, ahol kényelmi szolgálatatások is rendelkezésünkre állnak. 

 

Haleakala

 

A Haleakala ("a nap háza") egy óriási pajzsvulkán, mely Maui szigetének 75%-át alkotja. Legmagasabb pontja 3055 méteres és elképesztő kilátás nyílik róla a szigetekre. Két túraútvonalon is megközelíthetjük a csúcsot, mely közelében látogatóközpontot találunk néhány egyszerű szobával, és gyönyörű napkeltékkel. A kényelmesebbek autóval vagy busszal is feljuthatnak a csúcsra.

A vulkán ritka és tiszta levegője, fényszennyezéstől mentes égboltja tökéletes helyszínt biztosít a "Science City" nevű asztrofizikai projektnek, mely hazai és külföldi szakemberek tömegeit vonzza.

 

Óceáni bálnales

 

A hosszúszárnyú bálnák otthona Hawaii december és május között. És ahogy az emberek imádják a szigetek hófehér partjait, úgy imádják ők nem túl mély, langyos vizeit. A szigetek körül bárhol találkozhatunk velük, azonban ha biztosra akarunk menni, a Nyugat-Maui partjainál húzódó sekély Auau csatornán kell próbálkoznunk, mely hogy-hogynem a világ legjobb bálnamegfigyelő helyszíne. 

A partról távcsővel is élvezetes a látvány, de igazán maradandó élményben a csatornára induló hajók fedélzetén lehet részünk. Akár 30 méterre is megközelíthetjük a bámulatosan nagy, 45 tonnás állatokat.

 

Waikiki Beach és az éjszakai Honolulu

 

Kileuea és a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park

 

+1 a történelem szerelmeseinek: Pearl Harbor